Pohađanje nastave putem portala za učenje na daljinu

Poštovani studenti,

Predmete na vašem studiju ćete pohađati uz pomoć portala za učenje na daljinu kome se može pristupiti preko našeg sajta.

Prijava

Da biste pristupili vlastitoj stranici i predmetima na koje ste upisani i koje pohađate u tekućem semestru, morate se prijaviti. To ćete raditi pritiskom na dugme "prijava" ili "login", koje se nalazi u gornjem desnom uglu stranice. Tada će se pojaviti stranica na kojoj trebate upisati vaše korisničko ime/username i lozinku/password. Vaše korisničko ime i lozinka su isti kao i za akademski portal i web-mail. Potom ponovo pritisnite dugme prijava/login i naći ćete se u okruženju predmeta koje pohađate ovog semestra.

U vrhu stranice možete odabrati i jezik koji želite koristiti.

Predmeti

Pritiskom na dugme određenog predmeta naći ćete se u okruženju predmeta. Ako ne vidite vaše predmete na prvoj stranici, pritisnite dugme "Moji kursevi" ili "My home" i dobićete prikaz predmeta.

Na stranici svakog predmeta se nalaze izvori (resursi) i obaveze koje trebate ispunjavati po sedmičnom ili tematskom rasporedu. Istražite sajt svakog predmeta i naći ćete objašnjenja za većinu funkcija i zadataka. U izvorima ćete obično pronaći nastavni program predmeta, materijale za čitanje, primjere, slike, linkove i slično. Neki od ovih materijala se nekad postavljaju i u forumu teme ili predmeta. U kalendaru će obično biti označene i obaveze koje imate, a rokove obaveza nastavnici obično napišu i u programu predmeta, odnosno u sedmičnom ili mjesečnom pregledu dešavanja na sajtu.

Prvo pročitajte nastavni program predmeta.

Savjetujemo vam da nastavni program, udžbenik i literaturu sačuvate na svoj računar, da biste im mogli pristupiti i ako link slučajno prestane da radi ili imate poteškoća sa internetom.

Zadaci

Kod postavljenog zadatka ćete obično naći i objašnjenje kako da ga predate – da ga postavite kao dokument (datoteku) na sajt predmeta ili na drugi način.

Dokument se postavlja veoma jednostavno: pristiskom na dugme "Dodaj"/"Add submission" otvoriće se prozor za postavljanje rada. Pritisnite "Postavite"/"Add", a zatim "Pronađi"/Browse i otvoriće se prozor za pretragu dokumenata na vašem računaru. Pronađite i označite dokument i pritisnite "Postavi"/"Upload". Na kraju pritisnite "Sačuvaj"/"Save changes".

Na kraju provjerite da li se rad nalazi na portalu tako što ga probajte otvoriti.

Veoma je važno da na radovima koje predajete uvijek pišete samo svoj studenski broj.

Ako iz bilo kog razloga ne možete poslati rad preko sajta, u dogovoru s nastavnikom ga pošaljite elektronskom poštom isključivo sa svoje elektronske adrese sa studentskim brojem na elektronsku adresu nastavnika na predmetu. Ako rad pošaljete sa neke druge adrese, neće vam biti prihvaćen.

Lozinka

Lozinku možete promijeniti na vašoj korisničkoj stranici, na koju ćete doći pritiskom na dugme "Moj profil"/"My profile" s desne strane ili na vaš studentski broj u gornjem desnom uglu.

Ostalo

Prikaz načina rada portala na primjeru jednog predmeta možete pronaći na stranici Vanredan studij.

Više informacija možete pročitati i u najčešćim pitanjima i odgovorima o Moodle-u.

Ako ne znate ili ne razumijete kako nešto funkcioniše na portalu za učenje na daljinu, molimo vas da se obratite nastavniku na pojedinom predmetu, bilo na forumu ili elektronskom poštom. Za takva pitanja možete se uvijek obratiti i koordinatoru studija na daljinu.

Želimo vam uspješan studij!

Akademska služba Komunikološkog koledža u Banjaluci

Last modified: Monday, 12 February 2018, 10:35 AM