I dalje upitna ugradnja silikonskih mozgova

Svojevremeno sam napisao kratku “novinarsku” alegoriju o ugradnji različitih silikonskih umetaka. Pošto se prethodnih nedjelja o pitanju silikonizacije naših produžetaka ponovo žučno raspravlja, ažurirah ovu svoju vijest:

U privatnoj klinici za plastičnu hirurgiju Novi život u Malibu u Kaliforniji još u septembru 2011. godine ugrađeni su prvi “silikonski mozgovi”. Klinika je počela da primjenjuje bezbjedan metod ugradnje silikonskog umetka lubanje koji je plod dugogodišnjih istraživanja njenih stručnjaka.

Ova operacija je nešto rizičnija i skuplja od ugradnje silikonskih umetaka u grudi, usne ili obraze. “Silikonski mozak”, naravno, isto kao i drugi silikonski umeci, nema nikakvu mentalnu funkciju i ugrađuje se isključivo zbog potreba estetskog oblikovanja glave pacijenta.

Međutim, zanimljivo je da je primijećena izvjesna duhovna živost kod pojedinih pacijenata odmah nakon ugradnje silikonskih mozgova. Pored toga, u klinici se trenutno dešava i jedna čudna pojava koju stručnjaci još ne mogu da objasne u potpunosti. Naime, gotovo svi pacijenti kojima je prvo ugrađen silikonski mozak više ne žele da im se ugrađuju ostali umeci čija je ugradnja već bila zakazana: silikonske usne, obrazi, grudi ili stražnjice.

Jedan ljekar sa ove klinike koji je želio da ostane anoniman iznosi mišljenje da se pretpostavlja da je razlog pomenutoj pojavi to što silikonski mozak, iako obični plastični umetak, pojačava mentalnu aktivnost pacijenta. On smatra da silikon stimuliše rad mozga i tako značajno povećava intelektualne sposobnosti pacijenata.

Koliko god se silikonski mozak, u tom smislu, činio dobrim, on je zadao ozbiljne brige upravi klinike. Uprava stoga razmatra i prestanak izvođenja ove operacije jer ona značajno utiče na smanjenje broja pacijenata za ostale zahvate. Naime, iako se izgubljena sredstva zasad nadoknađuju visokom cijenom ugradnje silikonskog mozga, ovakav trend bi mogao opasno da ugrozi rad klinike i dovede je do bankrotsva.

Ipak, stručnjaci se nadaju da silikonski mozak neće biti još jedan od onih izuma koji će morati u staro gvožđe. Istraživači rade na pronalsku ugradnje silikonskog mozga koji neće izazivati pomenute promjene kod pacijenata.

A ja se nadam da se stručnjaci uzalud nadaju.

A. 

Silikonski mozgovi